U bent toe aan een nieuwe cv-ketel, maar welke moet u nemen? Er zijn namelijk verschillende soorten cv-ketels en niet iedere ketel is voor u de juiste keus. Het beste is om een deskundig advies aan de loodgieter te vragen, een erkend bedrijf kan u precies vertellen wat voor u de beste cv-ketel is. Alle soorten cv-ketels gebruiken lucht voor de verbranding van gas en dit zorgt weer voor de verwarming van water. Toch zijn er nog wel wat verschillen. Heeft de cv-ketel bijvoorbeeld een open of een gesloten systeem? Of welk rendement heeft de cv-ketel? In onderstaande tekst wordt uitgelegd wat het belang is van cv-ketels en worden er een aantal populaire keuzes gegeven met voor- en nadelen. Niet iedere ketel is voor u de juiste keus, het beste is om een deskundig advies aan de loodgieter te vragen, deze kan u precies vertellen wat voor u de beste cv-ketel is. 

 

cv-ketel radiator

 

Waarom cv-ketels?

Cv-ketels zijn van groot belang in onze woningen omdat ze zorgen voor verwarming en warm water. Cv-ketels dragen bij aan uw comfort, energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Het goed en juist functioneren van cv-ketels is belangrijk om een comfortabele en gezonde leefomgeving te behouden. Over het algemeen zijn goed onderhouden cv-ketels betrouwbaar en hebben ze een lange levensduur.

 

Welke soorten cv-ketels zijn er?

Er bestaan veel verschillende soorten cv-ketels, de verschillen tussen de verschillende soorten cv-ketels hebben meestal te maken met de werking en energiezuinigheid. De cv-ketels die in Nederland vaak gebruikt worden zijn: 

 

 • Solo ketel

  De solo-ketel heeft één specifiek doel: het verwarmen van uw huis. Voor warm stromend water heeft u bij de soloketel wel nog een aparte geiser of boiler nodig. Wat de soloketel erg aantrekkelijk maakt is dat deze voordeliger en compacter is dan een combiketel.

 • Combiketel

  Een combiketel regelt naast de verwarming van uw ook het warme water voor kranen, douches en baden. Dit betekent dat er geen aparte boiler nodig is, waardoor u ruimte bespaart. Combiketels zijn ook efficiënt omdat ze warm water produceren op het moment dat je het nodig hebt, waardoor energie wordt bespaard.

 • HR-ketel (Hoog Rendement)

  Een HR-ketel, wat een afkorting is voor “Hoog Rendement” ketel, is een efficiënte cv-ketel. De HR-ketel verbruikt minder gas, wat leidt tot lager energieverbruik, lagere kosten en minder milieubelasting. HR-ketels maken gebruik van condensatietechnologie om extra warmte vrij te geven door condensatie van waterdamp in de gassen. Combiketels en solo ketels komen allebei in HR-varianten en tegenwoordig hebben bijna alle ketels de optie HR.

 • HRe-ketel (Hoog Rendement elektriciteit)

  De HRe-ketel is een zuinige cv-ketel die niet alleen water verwarmt, maar hij kan ook elektriciteit opwekken. DE HRe-ketel van energie opwekken met behulp van een heteluchtmotor die op aardgas werkt.

 • Warmtepomp

  Een warmtepomp is een systeem dat warmte uit de omgeving haalt (lucht, water of grond), deze versterkt en vervolgens gebruikt om uw huis te verwarmen. De warmtepomp werkt door warmte samen te drukken en vrij te geven, waardoor het een efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing is.

 • HR++ ketel

  Een HR++ ketel staat voor “Hoog Rendement Plus” ketel. Deze ketel is erg efficiënt, net als de HR ketel die met condensatie technologie werkt. Hierdoor verbruikt hij minder gas en levert hij meer warmte op, wat resulteert in lagere energiekosten en betere milieuvriendelijkheid. Het is een geavanceerder model dan de standaard HR-ketel.

 • Open cv-ketel

  Een open cv-ketel gebruikt de lucht uit de ruimte waar deze zich bevindt om gas te verbranden en warmte te genereren. Ze zijn minder veilig en minder efficiënt dan gesloten cv-ketels, omdat ze lucht uit de ruimte halen, wat ventilatie vereist om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Deze ketels verliezen ook warmte via de schoorsteen, wat resulteert in lagere efficiëntie en hogere kosten.

 • Gesloten cv-ketel

  In tegenstelling tot de open cv-ketel haalt de gesloten cv-ketel lucht van buiten de woning om het gas te verbranden. Dit maakt de gesloten cv-ketel een stuk veiliger dan de open cv-ketel.

 

Wat is de beste cv-ketel?

Volgens onderzoek van de Consumentenbond is de beste cv-ketel van 2022 de Intergas Xtreme 36. Echter is de beste cv-ketel voor uw eigen woning afhankelijk van meerdere factoren. Het is namelijk belangrijk om bij de zoektocht naar de beste CV-ketel voor uw woning rekening te houden met bijvoorbeeld de grootte van uw woning, de beschikbaarheid van aardgas of andere brandstoffen, en uw budget. Er wordt sterk aangeraden om professioneel advies op te volgen van een erkende installateur voordat u een cv-ketel kiest, omdat zij de specifieke omstandigheden van uw huis en regio goed kunnen beoordelen om u de meest geschikte optie te adviseren. 

Enkele gerenommeerde cv-ketel merken en modellen die bekend staan om hun kwaliteit en prestaties zijn onder andere:

 

 • Remeha

  Remeha is een bekend Nederlands merk dat hoogwaardige cv-ketels produceert. Ze bieden een breed assortiment aan modellen, waaronder HR-ketels en combiketels. Voorbeelden van goede ketels van Remeha zijn de Tzerra Ace, Avanta of Calenta Ace.

 • Intergas

  Intergas is een populair merk dat bekend staat voor zijn HR-ketels en combiketels, ze hebben een goede reputatie op het gebied van efficiëntie en betrouwbaarheid. Bekende modellen van Intergas zijn de Intergas Xtreme, Intergas Kombi Kompakt HRE en Intergas Prestige.

 • Nefit (nu Bosch)

  Nefit was een vooraanstaand merk in Nederland, en hun ketels stonden bekend om hun kwaliteit en duurzaamheid. Bosch heeft Nefit overgenomen en biedt nu verwarmingssystemen onder de merknaam Bosch. voorbeelden van bekende modellen zijn de Nefit TrendLine, Nefit ProLine en Nefit TopLine.

 • Vaillant

  Vaillant is een internationaal erkend merk met een brede schaal aan energiezuinige verwarmingssystemen, waaronder HR-ketels en warmtepompen. Vaillant heeft meerdere modellen, bekende modellen zijn de Vaillant ecoTEC plus, Vaillant ecoTEC exclusive en de Vaillant ecoFIT.

 • Atag

  Atag is een Nederlands merk dat HR-ketels en combiketels van hoge kwaliteit produceert, ze staan bekend om hun efficiëntie en betrouwbaarheid. Een aantal modellen van Atag die bekend staan om hun kwaliteit zijn de Atag i28EC, Atag iS Economiser en de Atag Q-Serie.

Call Now Button