Een ontluchtingskraantje is onderdeel van een radiator. Elke radiator heeft er eentje. Een ontluchtingskraantje valt alleen niet altijd op, dit kan een probleem zijn. Dit is al helemaal het geval wanneer het aan de zijkant zit. Bij andere radiatoren zit het aan de bovenkant, naast de radiatorknop. Het kraantje valt dan ook gelijk meer op. Een ontluchtingskraantje bestaat uit een rond omhulsel met daarin een ijzeren steeltje.

Waarvoor wordt een ontluchtingskraantje gebruikt? ontluchtingskraantje

Een ontluchtingskraantje wordt gebruikt om uw verwarmingssysteem te ontluchten. Er zijn verschillende manieren waarop lucht in uw radiator kan komen. Dit kan het gevolg zijn van het bijvullen van uw cv-ketel met water of bijvoorbeeld een lekkage. Het is niet fijn om lucht in uw radiator te hebben, ze worden daardoor namelijk niet of minder warm. Ook kan het zijn dat een radiator maar gedeeltelijk warm wordt. Het is dus goed om af en toe uw radiator te ontluchten.

Hoe gebruikt u het? (stappenplan)

Stap 1: Doe eerst uw verwarming uit. Wacht daarna even tot alle radiatoren koud zijn.

Stap 2: Draai vervolgens de thermostaatkraan helemaal open.

Stap 3: Start nu de ontluchting. Begin op de onderste verdieping en werk zo naar boven toe. Zoek het ontluchtingskraantje en gebruik een ontluchtingssleutel.

Stap 4: Houdt een opvangbak of doek onder de ontluchtingskraan, draai vervolgens het ontluchtingskraantje zacht open totdat u een fluit geluid hoort.

Stap 5: Wacht totdat er water uit het kraantje komt. Laat het enkele seconden open totdat de waterstraal regelmatig is. Het water heeft een bruine of zelfs zwarte kleur, dit is geen probleem!

Stap 6: Draai daarna het ontluchtingskraantje weer dicht zodra het water helder is.

Stap 7: Stel uw thermostaatkraan die nu volledig openstaat, in op de juiste temperatuur en draai de radiatorknoppen weer open.

 

Tip: Controleer voor de zekerheid na ongeveer 10 minuten of de waterdruk in uw cv-ketel op 1,6 bar staat.

 

U kunt ook altijd een loodgieter inschakelen als uw radiatoren niet meer naar behoren werken. Een loodgieter zal vervolgens vakkundig dit probleem voor u oplossen!

Call Now Button