Kunt u benoemen welke apparaten onderdeel zijn van het cv-circuit binnen uw woning? Veel mensen vinden dit een lastige opgave! Het cv-circuit bestaat niet alleen uit een cv-ketel, maar bijvoorbeeld ook uit een expansievat en een circulatiepomp. Deze componenten zijn met elkaar verbonden middels een netwerk aan waterleidingen. Het circuit als geheel is gesloten. Om de kans op storingen in het cv-circuit te verkleinen, is het belangrijk om de verschillende componenten regelmatig te laten onderhouden. Onze loodgieters kunnen u helpen bij het onderhoud aan de circulatiepomp. Evenals dat we u hulp kunnen bieden bij het onderhouden van een expansievat of de cv-ketel zelf.

In dit artikel wordt de werking en de rol van de circulatiepomp uitgelicht. Na het lezen van dit artikel zult u begrijpen, waarom het onderhouden van dit apparaat zo belangrijk is!

Rol van de circulatiepomp in het cv-circuit

Een circulatiepomp staat binnen het cv-circuit in verbinding met de cv-ketel en het expansievat. De cv-ketel verwarmt het water, om dit vervolgens door een circulatiepomp rond te laten pompen door de leidingen in uw woning. Op deze manier komt het hete water bij de radiatoren terecht, die op hun beurt voor het verwarmen van uw ruimtes in huis zorgen. Ook het expansievat is hierin belangrijk. Het expansievat voorkomt dat de druk op de leidingen binnen het cv-circuit te hoog wordt. Een te hoge druk kan voor het knappen van de leidingen zorgen. Iets wat u logischerwijs wenst te voorkomen!

Werking van een circulatiepomp in huis

Een groot voordeel van de circulatiepomp, is dat deze geheel automatisch werkt. Hierbij zit de circulatiepomp gekoppeld aan de thermostaat. Op het moment dat de temperatuur in huis lager is dan de ingestelde doeltemperatuur, zal de thermostaat de circulatiepomp automatisch inschakelen. De circulatiepomp begint vervolgens met het rondpompen van het water door de leidingen. Als de doeltemperatuur bereikt is, zal de circulatiepomp automatisch worden uitgeschakeld.

Kijk naar het rendement van circulatiepompen

Bij het vergelijken van circulatiepompen is onder meer het rendement hiervan een belangrijk aandachtspunt. Wist u dat een circulatiepomp vaak 10% van het totale energieverbruik binnen huishoudens inneemt? Door te investeren in een circulatiepomp met een hoog rendement, houdt u aan het eind van ieder jaar geld over. Dit geldt in het bijzonder voor woningen met twee circulatiepompen. Het aansluiten van een extra circulatiepomp is noodzakelijk, op het moment dat u vloerverwarming in huis gebruikt.

Call Now Button