Een verstopt riool in Alphen aan den Rijn zorgt voor de nodige problemen. Een verstopping verslechterd bijvoorbeeld het wegstromen van water, wat vaak zorgt voor frustraties. Veel mensen denken dat een verstopping in het riool vanzelf verdwijnt. Dit is echter niet het geval. U kunt namelijk zelf actie ondernemen om het riool te ontstoppen. Heeft u geen idee hoe u dit doet? Wij geven u hier 5 praktische tips om eerst zelf te proberen om het riool te ontstoppen.

 

Verstopt riool? 5 handige tips om zelf je riool te ontstoppen

 

 1. Sifon schoonmaken bij rioolverstopping

  Voordat u allerlei methoden gaat proberen, is het verstandig om eerst de sifon los te draaien. In een sifon kunnen namelijk vaak haren, zeepresten en nagelresten vastzitten. Tip: Zet altijd een emmer onder de sifon voordat u deze losmaakt, omdat er water in zit. Maak de sifon schoon en schroef deze terug. Zet de kraan open en controleer of de verstopping is verholpen en of de sifon niet lekt.

 2. Ontstoppen met heet water, soda en azijn

  Als de verstopping niet in de sifon zit, probeer dan de baking soda methode. Vul een emmer met heet water en meng het met drie kopjes soda. Giet dit mengsel in het verstopte riool en voeg een flinke scheut azijn toe. Laat het mengsel bij voorkeur een nacht intrekken en spoel het vervolgens door met nog een emmer water.

 3. Gebruik een plopper bij een verstopt riool

  Simpele rioolverstoppingen zijn ook makkelijk aan te pakken met een plopper. Deze is bij de meeste mensen bekend en is vaak effectief bij verstopte afvoeren of toiletten. Plaats de plopper op het de afvoer en maak op en neer bewegingen om een vacuüm te creëren, waardoor de blokkade loskomt en het riool ontstopt raakt.

 4. Trekveer voor diepere verstoppingen

  Als de verstopping dieper in het riool zit, is een plopper vaak niet voldoende. Gebruik dan een ontstoppingsveer. Duw deze voorzichtig in de afvoer en maak draaiende bewegingen om de verstopping los te maken. Spoel de afvoer vervolgens door met heet water en soda.

 5. Hogedrukspuit voor hardnekkige verstoppingen

  Soms kunt u een rioolverstopping oplossen met een hogedrukspuit. Steek de spuitmond zo diep mogelijk in het riool en spuit de afvoer enkele minuten krachtig door. Begin rustig en verhoog geleidelijk de druk. Deze krachtige straal kan de verstopping verhelpen.

 

Let op! Wees voorzichtig bij het gebruik van deze methoden en schakel indien nodig professionele hulp in om schade te voorkomen.

 

Schakel een loodgieter in

Lukt het u niet om het riool zelf te ontstoppen? Ga hier dan vooral niet eindeloos mee door. De kans dat het probleem alleen maar erger wordt, is namelijk groot. Schakel daarom een loodgieter in om een riool te ontstoppen. Hij beschikt over verschillende hulpmiddelen om de verstopping te verhelpen. Uw riool is hierdoor binnen de kortste keren ontstopt. Bovendien is de kans minimaal dat u nogmaals te maken krijgt met de verstopping.

Call Now Button