Een gaslekkage wordt niet altijd opgemerkt. Naar schatting zijn er duizenden woningen met een (klein) gaslek. Wanneer zich een gaslekkage voordoet, loopt u en iedereen in het gebouw gevaar. Daarom is het belangrijk snel te handelen en passende oplossingen te gebruiken. Het verstandigst is het om een van onze experts in te schakelen.

Wat is een gaslekkage? gaslekkage

Een gaslekkage wordt ook wel een scheur of gat in een gasslang of -leiding genoemd. Het kan ook zijn dat de leiding of slang niet goed aangesloten is op een apparaat dat gas gebruikt. Bovendien is het ook mogelijk dat een verbindingsstuk kapot is.

Deze huishoudelijke apparaten gebruiken gas:

 • Cv-ketel
 • Geiser
 • Gasfornuis
 • Gaskachel
 • Gas-BBQ

Hoe herken je een gaslekkage? 4 manieren

Vaak kunt u een gaslekkage herkennen aan de doordringende geur. Van nature is aardgas geurloos maar in Nederland is er doelbewust een herkenbare geur aan toegevoegd om vroegtijdige waarschuwing mogelijk te maken. Deze toegevoegde geur is van groot belang om ernstige gevolgen te voorkomen, zoals het beginnen met een benauwd gevoel en eindigen in verstikking. Als een of meerdere van de volgende punten zich voordoen, is er een kans dat er ergens een lekkage zit:

 1. Zowel kleine en grote gaslekkages gaan gepaard met een doordringende geur.
 2. Ontsnappend gas kan een sissend geluid produceren.
 3. Blootstelling aan gas kan leiden tot hoofdpijn en duizeligheid.
 4. Controleer de gasmeter. Als deze draait terwijl je geen apparaten gebruikt die gas verbruiken, kan dit duiden op een gaslek.

Het is van uiterst belang om deze waarschuwingssignalen serieus te nemen en onmiddellijk actie te ondernemen bij vermoedens van een gaslek om de veiligheid te waarborgen.

Wat te doen in geval van een gaslekkage?

Zorg eerst voor uw eigen veiligheid. Open uw ramen en deuren, zodat het gas uit de kamer kan ontsnappen. Sluit daarna de hoofdtoevoer van het gas volledig af. Gebruik bovendien geen vuur, vonken, elektrische apparaten of lichtschakelaars. Zijn er nog andere mensen uw woning? Zorg ervoor dat u en anderen de woning onmiddellijk verlaten. Bel het nationale alarmnummer (0800-9009) om een gaslekkage te melden. Als u ervoor kiest 112 te bellen, vraag dan naar de brandweer.

Hoe kunt u een gaslek voorkomen?

U kunt een gaslekkage voorkomen door regelmatig uw gasaansluitingen, slangen en leidingen te inspecteren. Juist omdat een gaslekkage zo gevaarlijk is, is het zeer belangrijk dat u de gasaansluitingen, slangen en leidingen in uw huishouden regelmatig laat controleren. Dit kunt u zelf doen, maar de loodgieter in Alphen aan den Rijn doet het graag en vakkundig voor u. Let bij deze controle op scheurtjes en andere beschadigingen. Soms is het nodig om een gasslang te vervangen. Het is ook belangrijk om te controleren of de gasslang en de fittingen goed aangesloten zijn.

Schakel de hulp in van de loodgieter in Alphen aan den Rijn

Bent u er niet in geslaagd het lek zelf op te sporen? Bel dan onmiddellijk onze loodgieter. Die kan u helpen de gaslekkage op te sporen. De vakman heeft jarenlange ervaring en kennis die hij kan toepassen, samen met verschillende lekdetectietechnieken. Voor spoedgevallen zijn wij zelfs dag en nacht bereikbaar. U kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week contact met ons opnemen. Zowel voor spoed, voor advies of voor het maken van een afspraak.

Waarom kiest u voor ons?

 • Loodgieter-Randstad | Bekend van TV
 • Betrouwbare loodgieters
 • In 2 stappen direct een prijsopgave
 • No Cure No Pay Garantie
 • Op alle werkzaamheden 10 jaar garantie
 • 5 sterren op Google uit 320+ reviews

24/7 bereikbaar

0172 796 103

Call Now Button