Stroomt het water in uw gootsteen tergend langzaam weg? Dan is dit vaak een teken van een verstopping. In dat geval zit er waarschijnlijk rommel in uw afvoer, waardoor het water niet of nauwelijks meer kan passeren. Aangezien dit een vervelend probleem is, wilt u dit ongetwijfeld zo snel mogelijk verhelpen. Maar hoe moet u uw gootsteen ontstoppen? Wij geven u in deze tekst een aantal handige methodes. Daarnaast kijken we naar de oorzaken van een verstopte gootsteen en geven we tips om een verstopping te voorkomen.

Oorzaken verstopte gootsteen Gootsteen ontstoppen

Zonder dat u er erg in heeft, belanden er allerlei etensresten in uw gootsteen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer u uw bord afspoelt na het avondeten. Ondanks dat etensresten nogal klein van stuk zijn, veroorzaken ze regelmatig een verstopping. Ze kunnen namelijk aan de binnenkant van uw afvoer blijven kleven. Na verloop van tijd kunnen steeds meer etensresten zich in de afvoer op gaan hopen, waardoor een verstopping ontstaat.

Een andere oorzaak van een verstopte gootsteen is vet. Er zijn namelijk veel mensen die vet door de afvoer van hun gootsteen spoelen. Wanneer vet afkoelt, stolt het. Gevolg hiervan is dat het de afvoer blokkeert. Het water kan hierdoor niet of nauwelijks meer passeren, waardoor een verstopping geboren is. In deze gevallen zit er niets anders op dan uw gootsteen ontstoppen.

6 methodes om gootsteen te ontstoppen

Is er sprake van een verstopping? Dan moet u uw gootsteen ontstoppen. Dit kunt u door een loodgieter laten doen, maar een gootsteen is in veel gevallen prima zelf te ontstoppen Gaat u zelf aan de slag? Dan moet u wel weten hoe u te werk gaat. Weet u niet hoe u de klus het beste aan kunt vliegen? Geen probleem, want wij zetten hieronder 6 methodes om uw gootsteen te ontstoppen op een rijtje.

1) Zet een ontstopper in

Eén van de makkelijkste manieren om uw gootsteen te ontstoppen, is met behulp van een ontstopper. Heeft u deze niet in huis? Koop deze dan bij de bouwmarkt of een winkel met huishoudelijke producten bij u om de hoek. Voordat u begint, laat u water in uw gootsteen lopen. Plaats de onderkant van de ontstopper vervolgens over het putje en ga er een aantal keer mee op en neer. Door deze beweging maakt u de verstopping los, waardoor deze mogelijk wegspoelt.

2) Baking soda met azijn doet wonderen

Heeft u geen ontstopper in huis? Of lukt het u hiermee niet om uw gootsteen te ontstoppen? Dan biedt een mengsel van zuiveringszout (baking soda) en schoonmaakazijn mogelijk uitkomst. Om te beginnen giet u kokend water door de afvoer van uw gootsteen. Gooi er vervolgens eerst een kop soda achteraan en vervolgens een kop azijn. Het middeltje gaat bruisen en schuimen, waardoor u de verstopping kunt verhelpen. Giet er tot slot nog wat heet water achteraan om het middel door de volledige afvoer te spoelen.

3) Cola doet wonderen

Uw gootsteen ontstoppen met cola is misschien geen voor de hand liggende optie, maar toch werkt het soms. Het koolzuur in cola kan er namelijk voor zorgen dat een verstopping losweekt of (gedeeltelijk) oplost. In tegenstelling tot de combinatie baking soda + azijn duurt het alleen wel aanzienlijk langer voordat het inwerkt. Bovendien is het niet verstandig uw gootsteen te gebruiken wanneer u cola in de afvoer heeft gegooid om een verstopping tegen te gaan. Mede hierdoor vindt niet iedereen een gootsteen ontstoppen met cola geschikt.

4) Maak de sifon schoon

Onder uw gootsteen zit een sifon, ook wel zwanenhals genoemd. Hier kan rommel in achterblijven, waardoor het water niet goed wegstroomt. Wilt u uw gootsteen ontstoppen? Kijk dan eens of er rommel in de sifon zit. Is dit het geval? Maak deze dan schoon. Vergeet geen emmer onder de sifon te plaatsen alvorens u deze losdraait. Er kan namelijk flink wat afvalwater uitkomen.

5) Ga met een ontstoppingsveer de afvoer in

Is de sifon zelf schoon? Dan zit de verstopping mogelijk dieper in de afvoer. U kunt in dat geval een ontstoppingsveer gebruiken. Breng deze al draaiend in de afvoer in. Waarom? Omdat de haakjes aan het uiteinde van dit hulpmiddel uw afvoer kunnen beschadigen. Dit kan een lekkage tot gevolg hebben. Tip: breng de sifon niet via het putje in, maar doe dit in de afvoer achter na de sifon.

6) Giet ontstoppingsmiddel in de afvoer

Heeft u uw gootsteen niet kunnen ontstoppen met één van de bovenstaande vijf methodes? Dan is ontstoppingsmiddel mogelijk uw laatste redmiddel. Dit middel koopt u in de supermarkt of in een bouwmarkt bij u in de buurt. Nadeel van ontstoppingsmiddel is dat het nogal agressief is. Hierdoor kan het uw leidingen aantasten. Daarnaast is het slecht voor het milieu.

Tips om verstopping te voorkomen

Wilt u niet om de haverklap uw gootsteen ontstoppen? Zorg er dan voor dat deze niet verstopt raakt. Let goed op met alles wat u door uw afvoer spoelt. Maak een bord met etensresten bijvoorbeeld boven de prullenbak schoon in plaats van boven de gootsteen. Hierdoor belandt er al aanzienlijk minder afval in de afvoer. Vergeet u dit geregeld? Plaats dan een zeefje in het afvoerputje van uw gootsteen. Dit zeefje vangt de grootste etensresten op, waardoor deze niet in uw afvoer belanden. Spoel daarnaast niet langer vet door uw gootsteen wanneer u een verstopping wilt voorkomen.

Schakel een loodgieter in voor ontstoppen

Niet iedereen slaagt er zelf in een gootsteen te ontstoppen. Geldt dit ook voor u? Laat het er dan niet bij zitten, maar schakel een loodgieter in Alphen aan den Rijn in. Voor een loodgieter is het ontstoppen van een gootsteen dagelijkse kost, waardoor hij precies weet wat hij moet doen. Hierdoor is de verstopping in uw gootsteen binnen de kortste keren verleden tijd. Naast uw gootsteen ontstoppen kan hij u ook tips geven om een verstopte afvoer in de toekomst te voorkomen. Indien u dit wenst, kan een loodgieter uw afvoer ook onder hoge druk doorspuiten. Hierdoor verdwijnt rommel en aanslag uit de leiding. Laat u dit jaarlijks doen? Dan is de kans op een verstopte gootsteen minimaal.

Call Now Button