Dat uw cv-ketel altijd werkt is niet vanzelfsprekend. Er zijn veel verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat uw cv-ketel niet meer werkt. In dat geval heeft u geen warm water en worden uw radiatoren ook niet warm. Een vervelend probleem, zeker op koude dagen. Werkt uw ketel niet meer? Dan betekent dit niet direct dat u een nieuwe moet kopen. Mogelijk kan het apparaat nog gerepareerd worden. Laat daarom altijd eerst cv-ketel reparatie uitvoeren door een ervaren loodgieter voordat u een nieuwe ketel koopt.

Veel voorkomende problemen met uw cv-ketel

Er kunnen veel verschillende dingen aan de hand zijn met uw cv-ketel. Wij zetten voor u op een rijtje welke problemen dit zijn en wat de oorzaak is van het probleem. Bij het optreden van deze problemen kan een ervaren loodgieter u verder helpen.

Uw cv-ketel lekt

Een cv-ketel kan gaan lekken. Er zijn veel verschillende soorten problemen met uw cv-ketel. De cv-ketel kan lek zijn aan de onderkant, er kan condenswater lekken of u kan een lekkage hebben aan de warmtewisselaar, verwarmingsbuis of radiator. Deze lekkages kunnen verschillende oorzaken hebben.

Cv-ketel lekt water aan de onderkant

De reden dat er water lekt aan de onderkant van uw cv-ketel is dat de ontluchter kapot is. Dit kunt u herkennen doordat er aanslag op of rond de ontluchter zit. De ontluchter zorgt ervoor dat er lucht uit de cv-ketel kan. Tijdens dit proces kan er water meekomen. Als de ontluchter niet goed kan sluiten dan blijft het water lekken.

Radiator lek

Een radiator lek ontstaat door een niet goed aangesloten voetventiel, een beschadigde radiator of een kapot ontluchtingskraantje. Er is sprake van een lek als u leksporen, roest of bruinrode sporen in de buurt van uw radiatoren ziet.

Cv-ketel vaak bijvullen

Een keer per jaar de cv-ketel bijvullen is normaal. Als u dit vaker moet doen dan klopt er iets niet. Vaak is het expansievat dan lek of te oud. Om erachter te komen of dit het geval is moet u goed luisteren en heeft u een pen nodig. Als u op de bovenkant en onderkant tikt dan moet het geluid doffer klinken als u op de onderkant tikt. Als het geluid hetzelfde klinkt dan is waarschijnlijk uw expansievat lek. cv-ketel installatie

Uw cv-ketel met te veel water gevuld?

De waterdruk van uw cv-ketel moet altijd tussen de 1 en 2 bar zijn. Bij een waterdruk hoger dan 2 bar heeft u uw cv-ketel met te veel water bijgevuld. Op uw cv-ketel display is de waterdruk te zien. Ontlucht uw cv-ketel als de waterdruk te hoog is.

Cv-ketel geeft minder of geen warm water

Koud of lauw water uit de kraan kan komen door een te lage waterdruk. Controleer eerst bij al uw kranen of er alleen maar koud of lauw water uit komt. Ligt het niet aan de waterdruk? Kijk dan of de display van de cv-ketel een storing geeft. Noteer de storing en reset de cv-ketel.

Cv-ketel waterdruk loop niet op tijdens bijvullen

Als de waterdruk niet hoger wordt wanneer u de cv-ketel bijvult dan is uw cv-ketel waarschijnlijk lek. Neem in dat geval contact met ons op.

De cv-ketel slaat niet aan op de verwarming

Dat de verwarming niet werkt doordat de cv-ketel niet aanslaat heeft verschillende oorzaken. Test eerst of de radiatoren warmer worden als u de temperatuur verhoogt met de thermostaat. Werkt dit niet? Controleer of alle warmwaterkranen blijven druppelen als de kranen wel zijn dichtgedraaid. Een druppende kraan kan ervoor zorgen dat uw verwarming niet aanslaat. Controleer ook of de radiatorkranen voldoende openstaan. Als laatste kunt u ook checken of de waterdruk tussen de 1-2 bar ligt.

Ga niet zelf aan de slag

Verhelp problemen met uw cv-ketel niet zelf. Sinds 1 april 2023 is het verboden om zelf te werken aan uw cv-ketel. Een cv-ketel mag alleen nog geïnstalleerd en gerepareerd worden door een loodgieter die officieel CO-gecertificeerd is. Dit om het aantal koolmonoxidevergiftigingen te verminderen.

Wat zijn de kosten voor cv-ketel reparatie?

De kosten van een reparatie aan uw cv-ketel hangen af van een aantal factoren, zoals de aard van het probleem, het merk en model van de ketel en de kosten van de monteur. Over het algemeen kunnen kleinere reparaties, zoals het vervangen van een defecte sensor of een kapotte klep, betaalbaarder zijn dan meer ingewikkelde problemen, zoals het vervangen van de warmtewisselaar of de circulatiepomp. Het is belangrijk om bij een reparatie aan uw cv-ketel rekening te houden met de leeftijd van de ketel en de kosten in verhouding tot een mogelijke vervanging. Regelmatig onderhoud kan over het algemeen helpen om grotere problemen te voorkomen. Het is altijd verstandig  om contact op te nemen met loodgieter in Alphen aan den Rijn om een duidelijke prijsindicatie te krijgen voor een reparatie aan uw cv-ketel.

Verklein de kans op problemen

Problemen met uw cv-ketel zijn nooit geheel uit te sluiten. Jammer, want dan had u gewoon altijd de beschikking over warm water. Desondanks kunt u de kans op problemen in uw cv-ketel wel tot een minimum beperken. Hoe? Door CV ketel onderhoud uit te laten voeren. Doe dit bij voorkeur eens per jaar of eens per twee jaar. Laat u uw ketel periodiek keuren? Dan is de kans op bijvoorbeeld een storing aanzienlijk kleiner. Hierdoor hoeft u ook minder snel een CV ketel reparatie in Alphen aan den Rijn uit te laten voeren.

Heef u problemen met uw cv-ketel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Waarom kiest u voor ons?

  • Loodgieter-Randstad | Bekend van TV
  • Betrouwbare loodgieters
  • In 2 stappen direct een prijsopgave
  • No Cure No Pay Garantie
  • Op alle werkzaamheden 10 jaar garantie
  • 5 sterren op Google uit 320+ reviews

24/7 bereikbaar

0172 796 103

Call Now Button