Is uw doucheputje verstopt? Het komt in veel huishoudens regelmatig voor dat het putje verstopt raakt. Dat geeft niet alleen een vervelende, maar een verstopt doucheputje kan ook leiden tot verdere waterschade. U kunt dit probleem op diverse manieren oplossen. Het is belangrijk dat u snel te werk gaat en niet te lang wacht, want soms wordt een verstopt putje veroorzaakt door een verstopping in de afvoer. Op den duur kan dat voor veel problemen zorgen.

Doucheputje verstopt? De mogelijke oorzaken doucheputje verstopt

Hoe komt het eigenlijk dat uw doucheputje verstopt is? De meest voorkomende oorzaak van de stank is een ophoping van haren en zeepresten die in het afvoerputje blijven hangen. Als u de haren na het douchen niet verwijderd kunnen ze in het doucheputje spoelen en daar vast gaan klitten. Na iedere wasbeurt komen er meer haren bij totdat het doucheputje helemaal vol raakt en gaat stinken. Ook kan een lekkage in de afvoerleidingen of een kapotte stankafsluiter de oorzaak zijn.

Doucheputje zelf ontstoppen met 6 handige tips

Gelukkig is het niet altijd nodig om meteen een professional in te schakelen als uw doucheputje verstopt is. Met de juiste gereedschappen en wat doorzettingsvermogen kunt u zelf uw doucheputje ontstoppen. Dit bespaart kosten en is eenvoudig gemaakt door deze 6 handige tips met stappenplan. 

 • Tip 1: Gebruik een plopper

  Plaats de rubberen zuignap van de plopper stevig over het afvoerputje, zodat er geen lucht kan ontsnappen. Druk de plopper omlaag en trek hem snel omhoog. Doe dit krachtig en herhaal dit een aantal keer, bij voorkeur 10-15 keer. Luister of u een zuigend geluid hoort. Dit geeft aan dat de plopper lucht in de leidingen perst en vervolgens terugtrekt, waardoor een zuigkracht ontstaat die verstoppingen kan losmaken.

Pas op: een hardnekkige verstopping kan na het gebruik van de plopper dieper in de afvoer weer vast komen te zitten. Gebruik de plopper dus alleen bij lichte verstoppingen. 

 • Tip 2: Haal haren uit het doucheputje

  U kunt haren uit het doucheputje verwijderen als het verstopt is door haren. Open het doucheputje en gebruik uw handen om de haren uit het putje te halen. Als de verstopping dieper zit, kunt u het volgende doen met behulp van een (dikke) ijzerdraad: Pak een stuk ijzerdraad en maak een haakje aan het uiteinde van de ijzerdraad. Duw het stuk ijzerdraad met het haakje voorzichtig door de afvoer totdat u voelt dat hij tegengehouden wordt door de verstopping. Trek de draad omhoog in een draaiende beweging. De haren en zeepresten worden door het haakje meegetrokken. Zorg dat er een oude handdoek, emmer of prullenbak in de buurt is om het vuil uit het putje in weg te gooien. Spoel dit niet door de afvoer, maar gooi het bij het afval.

 • Tip 3: Gebruik een ontstoppingsmiddel

  Er zijn verschillende chemische ontstoppingsmiddelen beschikbaar in de winkel. Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig op, want sommige middelen kunnen schadelijk zijn voor de huid en ogen. Chemische ontstoppingsmiddelen kunnen echter wel schadelijk zijn voor uw leidingen en worden daarom ook afgeraden.

 • Tip 4: Gebruik baking soda en azijn

  Meng een kopje baking soda met een kopje azijn (doe dit direct in de badkamer, het mengsel gaat bruisen). Giet het mengsel in het doucheputje en laat het ongeveer 45 minuten intrekken. Spoel daarna goed door met heet water.

 • Tip 5: Gebruik een ontstoppingsveer

  Steek de ontstoppingsveer voorzichtig in het afvoerputje. Draai aan de hendel terwijl u de veer langzaam naar binnen duwt, hierdoor maakt u de verstopping in de afvoerleiding los. Trek de veer er voorzichtig uit om de opgevangen vuildeeltjes te verwijderen. Spoel het putje door met heet water om resterende vuilresten weg te spoelen.

 • Tip 6: Gebruik kokend water

  Giet voorzichtig een pot kokend water in het afvoerputje. Dit kan helpen bij het smelten van vet en andere opgebouwde stoffen.

Als het doucheputje na het doorlopen van deze tips niet ontstopt is, is het verstandig om contact op te nemen met Loodgieter Alphen aan den Rijn om de verstopping zo snel mogelijk te verhelpen. 

Hoe voorkomt u dat het doucheputje verstopt raakt? 5 tips

U kunt een verstopt doucheputje vrij eenvoudig voorkomen. Dit kan door een paar simpele acties te ondernemen. Hieronder geven we u een aantal praktische tips hoe u dit op een effectieve wijze voorkomt:

 1. Maak regelmatig uw doucheputje schoon.
 2. Beperk het gebruik van zeep met veel vet.
 3. Spoel geen vetten of oliën door het doucheputje.
 4. Plaats een afvoerzeefje in het doucheputje.
 5. Spoel regelmatig heet water door de afvoer.

Hulp nodig bij uw doucheputje ontstoppen?

Als het doucheputje na het proberen van de tips nog niet ontstopt is, dan kunt u contact opnemen met Loodgieter Alphen aan den Rijn. Als we de verstopping niet met het blote oog kunnen ontdekken of door gebruik te maken van een ontstoppingsveer, dan kunnen we zelfs met een camera kijken waar de leiding verstopt is en vervolgens de verstopping verhelpen. Mocht er iets mis zijn met de leidingen dan kunnen wij dit zien en zullen wij u daar advies over geven.

Onze vakmannen van loodgieter in Alphen aan den Rijn komen zo snel mogelijk bij u langs om het probleem dat uw doucheputje verstopt te verhelpen. De loodgieters zijn snel en kundig en kunnen door hun ervaring vrijwel elk probleem snel en effectief verhelpen. Tevens is ons advies om een verstopt doucheputje zoveel mogelijk te voorkomen door regelmatig het putje schoon te maken. Dan blijft uw badkamer bezoek altijd fris en aangenaam.

Waarom kiest u voor ons?

 • Loodgieter-Randstad | Bekend van TV
 • Betrouwbare loodgieters
 • In 2 stappen direct een prijsopgave
 • No Cure No Pay Garantie
 • Op alle werkzaamheden 10 jaar garantie
 • 5 sterren op Google uit 320+ reviews

24/7 bereikbaar

0172 796 103

Call Now Button