Het is een trend die zich in de afgelopen jaren flink heeft doorgezet, de slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat krijgt u beter inzicht in het energieverbruik, waardoor het makkelijker wordt om kosten te besparen op uw energierekening. Op het moment dat u niet thuis bent hoeft de verwarming namelijk niet aan te staan. Daarentegen wilt u wel dat het warm is, als u thuiskomt van een lange dag werken! Met de slimme thermostaat is het mogelijk om de verwarming tijdens uw reis naar huis pas aan te zetten, zodat deze de rest van de dag uit kan blijven. Dit is slechts een simpel voorbeeld van een manier om dagelijks op de energiekosten te besparen. Met de mogelijkheid om uw verwarming en koeling op afstand te regelen, uw energieverbruik te optimaliseren en zelfs uw energierekening te verlagen, zijn slimme thermostaten een waardevolle toevoeging aan elk modern huis

 

Handige app voor energiebeheer

Het idee van een slimme thermostaat is dat u de thermostaat overal en altijd moet kunnen beheren aan de hand van een applicatie voor uw mobiele telefoon of tablet. U opent de app en heeft direct inzicht in uw huidige verbruik, het verbruik van gister, enzovoorts. Zo weet u precies hoe hoog de rekening aan het eind van de maand zal worden! Daarbij geeft de app de mogelijkheid om de temperatuur in huis aan te passen, door de thermostaat hoger of lager te zetten. 

 

De Top 10 beste slimme thermostaten

Met zoveel opties op de markt, kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Daarom hebben we de top 10 slimme thermostaten voor u op een rijtje gezet. Deze lijst omvat een grote schaal aan verschillende functies en prijscategorieën, waardoor er vast een goede optie voor u tussen zit. De lijst is niet op volgorde omdat de beste slimme thermostaat voor uw woning anders kan zijn dan voor andere woningen.

 

 • Google Nest Learning thermostaat

  De Nest Learning Thermostat is populair voor zijn zelflerende vermogen. Hij is in staat om zich automatisch aan te passen aan uw voorkeuren waardoor hij uw dagelijkse routine leert kennen. Door deze functie kan de thermostaat energie besparen zonder dat u erover hoeft na te denken.

 • Tado v3 thermostaat

  De V3 thermostaat van Tado maakt gebruik van ‘location-based’ diensten die ervoor zorgen dat u uw verwarming kunt regelen wanneer u thuis bent, en energie te besparen als u weg bent. Hij biedt app-bediening en ook integratie met stemassistenten.

 • Honeywell Lyric T6

  De Honeywell Lyric T6 biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en heeft een intuïtieve app voor eenvoudige bediening op afstand.

 • ANNA thermostaat

  De ANNA thermostaat is een eenvoudige en tevens budgetvriendelijke optie voor basisverwarmingsschema’s en bediening via een handige app op uw smartphone.

 • Remeha eTwist thermostaat

  De eTwist van Remeha biedt app-bediening en werkt met de meeste cv-ketels die we in Nederland gebruiken. Hij is ontworpen om de verwarming op afstand te regelen en te programmeren.

 • Eneco TOON

  TOON is een slimme thermostaat van Eneco met uitgebreide energiebeheerfuncties, waaronder het controleren van uw elektriciteitsverbruik. Hij heeft een ingebouwd display en kan daarnaast ook nog bediend worden met een app op uw smartphone.

 • Honeywell Evohome Connect

  Deze thermostaat van Honeywell heeft een geavanceerd zoneregelingssysteem wat ervoor zorgt dat u de temperatuur in aparte kamers of zones kunt regelen. Hij biedt ook gedetailleerde temperatuur controle en planningsopties.

 • Bosch Easy Control

  Deze thermostaat van Bosch kan uw verwarmingssysteem op afstand bedient via een app. Hij maakt het ook mogelijk voor u om verwarmingsschema’s in te stellen.

 • Honeywell Round Modulation thermostaat

  Deze thermostaat van Honeywell is een vrij simpele. Hij past zich aan naar vraag van warmte en biedt daarnaast een modulerende verwarmingsregeling voor efficiënt energiegebruik.

 • Netatmo slimme thermostaat

  Deze Thermostaat kan worden bediend via een app op uw smartphone en werkt met stemassistenten zoals Alexa van Amazon. De thermostaat biedt inzicht in uw energieverbruik en besparingen.

 

Uiteindelijk hangt het kiezen van de juiste slimme thermostaat af van uw specifieke behoeften en uw budget. Het is daarom dus belangrijk om te overwegen welke functies voor u belangrijk zijn, sommige mensen leggen hun voorkeur bij de zelflerende vermogens, andere bij spraakbesturing, geofencing of de integratie met andere apparaten in huis. Wat uw keuze ook is, een slimme thermostaat kan u waarschijnlijk meer comfort brengen en ze kunnen energierekeningen verlagen. 

 

Goedkopere energierekening door slimme thermostaat

Slimme thermostaten kunnen een aanzienlijke impact hebben op uw energierekening. Hoewel de besparingen uiteraard kunnen variëren, schatten sommige fabrikanten en onderzoeken dat een gemiddelde woning door middel van een slimme thermostaat tot 10-20% kan besparen op de energierekening. Dit kan over een periode van meerdere jaren flink optellen. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat resultaten verschillend kunnen zijn, niet ieder huis is namelijk hetzelfde. 

 

Het is van groot belang om bij de keuze van een slimme thermostaat te letten op twee specifieke functies, die in combinatie tot ongeveer 3 procent besparing op je verwarmingskosten kunnen leiden.

 

 1. Met de functie voor zelflerend verwarmen, leert de thermostaat geleidelijk aan hoe je huis op de meest efficiënte manier opgewarmd kan worden.
 2. Daarnaast, als de slimme thermostaat in staat is om de cv-ketel modulerend te regelen, zal de ketel minder intensief branden wanneer er minder warmte nodig is. Dit resulteert in een meer slimme en zuinige verwarming van je huis door de cv-ketel.
Call Now Button