Er is een aantal momenten waarop een vochtmeting een logische actie is voor het bepalen van de mogelijkheid van een lekkage. Het eerste moment is daar wanneer je het gevoel hebt dat er sprake is van een lekkage, omdat je geleidelijk aan een vochtplek ziet ontstaan. Deze vochtplek is voor jou het teken dat er iets aan de hand is, al weet je nog niet precies wat en waar je het moet zoeken. Het tweede moment is daar wanneer je een lekkage vermoedt aan bijvoorbeeld een verwarmingsleiding, maar niet direct de oorzaak weet te vinden. Een loodgieter of andere expert kan dan een vochtmeting doen.

Hoe werkt een vochtmeting?
lekkage
De vochtmeter zendt een elektrisch veld uit. Op het moment dat dit veld tegen een weerstand aanloopt, ontstaat er een waarde. Die waarde is de indicatie van de hoeveelheid vocht. Door die waarde te vergelijken met andere referentiewaarden voor dat type materiaal, kun je precies meten hoeveel vocht er zit en of er misschien een verhoging waar te nemen is. Door op verschillende plekken steekproeven te nemen, weet je precies waar de afwijking zit.

Zoals gezegd kan dit een handige manier zijn om potentiële plekken te vinden waar een lekkage zit. Deze techniek wordt veel gebruikt in combinatie bijvoorbeeld traceergas. Op het moment dat je weet waar het vocht zich bevindt en waar eventueel het lek zit, kun je met traceergas namelijk precies bepalen waar de narigheid echt zit. En ben je weer dichter bij een oplossing.

Call Now Button