Lekkages komen in tal van verschillende soorten voor. Bij een lekkage in huis is het bovenal van belang, dat de lekkage zo snel mogelijk verholpen wordt. Op die manier voorkomt u dat er een ernstige waterschade aan uw woning ontstaat. Denk bij waterschade onder meer aan houtrot in houten constructies, of zwam- en schimmelvorming op muren en plafonds. Naast de waterlekkages die in woningen kunnen ontstaan, zijn er verschillende andere soorten lekkages. Denk bijvoorbeeld ook aan een warmtelekkage of een gaslekkage! Voor het verhelpen van deze lekkages kunt u op de hulp van onze loodgieters rekenen.
Waterlekkages in uw woning
De meest voorkomende waterlekkages binnen woningen zijn een daklekkage, een leidinglekkage en een afvoerlekkage. Een daklekkage is doorgaans het gevolg van schade aan uw dakbedekking. Die schade kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door takken en steentjes die in de herfst tegen uw dakbedekking slaan. Een leiding- of afvoerlekkage wordt vaak veroorzaakt door het op een verkeerde wijze aansluiten van sanitaire voorzieningen. Ook kunt u tijdens boorwerkzaamheden in uw muren per ongeluk een leiding of afvoer geraakt hebben. Dit resulteert vaak in een lekkage!
Tip: zorg dat leidingen die naar buitenkranen lopen in de wintermaanden worden afgesloten. Zo voorkomt u een geknapte leiding.
Overige lekkagesoorten binnen huizen
Naast de verschillende waterlekkages, kan er ook een warmte- of gaslekkage ontstaan. Een warmtelekkage is het gevolg van kieren rond uw muren of kozijnen. De warme lucht stroomt via deze kieren naar buiten. Dit resulteert in een onnodig hoog energieverbruik, wat u verhelpt door de kieren te dichten. Gaslekkages zijn net als bijvoorbeeld leidinglekkages vaak het gevolg van een verkeerde manier van aansluiten.
Let op: een gaslekkage kan vergaande gevolgen hebben! Zo brengt een gaslekkage een explosiegevaar met zich mee en is er vaak sprake van een verstikkingsgevaar. Reden genoeg om een gaslekkage zo snel mogelijk te laten verhelpen.